perjantai 27. tammikuuta 2012

Matkustimme Lahteen...

... tapaamaan pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Seppo Lambergia. Osallistuimme siis Rypyn kanssa whippettien joukkosydänultraan (kiitos Marjaanalle järjestämisestä), koska halusin tehdä oman osani tutkimustulosten keräämisessä ja minun on myös syytä olla perillä siitä, mikä on koiran terveyden tila sydämen osalta, koska koiralla noita jälkeläisiä on. Näitä tutkimuksia on jatkuvuuden vuoksi syytä tehdä myös jatkossa säännöllisesti kuunteluiden muodossa ja vielä uusiksi ultrallakin, kun koira ikääntyy.


Z-juna Lahteen ja makuupaikkalaisten tunnelma on katossa...?

Junassa aiheutimme jonkinasteista hilpeyttä ja keräsimme huvittuneita katseita. Satuimme saamaan myös whippet-henkistä matkaseuraa, kun istuimme erään rouvan viereen, jonka tyttärellä on kaksi whippettiä. Saimme myös tältä rouvalta ja asemalle vastaan tulleelta tyttäreltään kyydin juna-asemalta elänlääkäriasemalle. Näin nämä ihanat puikelonokat vaan yhdistävät täysin ventovieraita ihmisiä.

Sepon mielestä tällainen aikuinen koira on sopivan ikäinen tutkittavaksi, koska jos koiralla olisi jotain hitaasti kehittyvää fibaa ollakseen, niin viitteitä sellaiseen alkaisi mahdollisesti tässä vaiheessa jo näkyä. Ensin kuunneltiin sydän eikä siinä todettu sivuääniä. Iltse ultraus suoritettiin huippuluokan vempaimella, jonka hinnalla saisi ihan päheän kalliimmanpuoleisen henkilöauton. Puolituntinen meni kovasti ihmetellessä ultralaitteen kuvia ja kuunnellessa Sepon kertomaa mitä hän näkee ja mitä miksikin mitataan. Asiaa kun oli melkoisesti ja pää hatara, niin en nyt tähän sen enempää kirjoita. Tärkeää ultrauksessa on kuitenkin se, että kuva tulee otetuksi kohtisuoraan, jotta sydämen kammioiden ja seinämien läpimitat eivät vääristy. Tämän vuoksi Seppo otti useamman mittauksen ja selkeästi poikkeavat mitat jätettiin keskiarvosta pois. Mittailujen lisäksi aortan läppää kurkattiin ja nähtiin miten veri liikkuu kammiosta toiseen. Takaisinvirtausta ei näkynyt eli läppässä ei ollut vuotoja. Sydämessä ei myöskään ollut DCM:ään viittaavia muutoksia, joten sydän oli tällä hetkellä tämän tutkimuksen perusteella terve.

***
 
We travelled to Lahti to meet veterinary Mr. Seppo Lamberg, who has specialised in heart and internal diseases. I wanted to have cardiac ultrasound made to Ryppy to make sure that everything is ok and also to make my share in collecting data to whippet health -research. I am glad to tell that Ryppy's heart was healthy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti