tiistai 1. toukokuuta 2012

Urbaani Viikki

Viikki on lähiöksi hyvin luonnonläheinen, mutta on täällä myös hyvin moderni ja urbaani puolensakin.

Jospa askellamme reippaasti kohti Lahdenväylää, jonka varteen on rakennettu Helsingin yliopiston vanhaa 60-luvulla rakennettua kampusta täydentämään uusi bioalojen kampusalue sekä liikekeskus.

Täällä sinut vastaaottaa autonrenkaista tehty gorilla, joka on näin ensimmäistä kertaa lakitettu Vapun kunniaksi.Gorillan on tehnyt virolainen kuvanveistäjä Viilu Jaanisoo. Gorillan vierssä oleva rakennus on Viikin infokeskus Korona, jossa on kirjasto, tiedekirjasto ja hallinto-, luennointi ja yleisöpalvelutiloja sekä kahvila.


Gorillaa vastapäätä on Viikin Latokartanon kartanonpuisto. Nykyinen päärakennus on rakennettu 1800-luvun alkupuolella ja siinä toimii lounasravintola. Tila itsessään on 1500-luvulla perustettu Helsingin Kuninkaankartanon maatila. Pienenä kuriositeettinä täytyy mainita Viikin pelloilla ennen kylvöjä ja syksyllä puinnin jälkeen liikkuvat aarteenetsijät, jotka metallinpaljastimien avulla etsivät vanhoja rahoja ja muita metalliesineitä. Venäjänaikaisia kolikoita ja nappeja on kuulemma löytynyt.


Vanhasta kartanonpuistosta ei ole pihapiirin puuston lisäksi mitään jäljellä, mutta se on nyt istutettu uudelleen jäljitellen alkuperäistä kortteileihin jakoa. Tässä yksi kortteli, jonka istutusalueilla kasvaa näyttävän näköisiä heinäkasveja. Tähän aikaan vuodesta ei kasva vielä juuri mitään, paitsi kauniit idänsinililjat ovat kukkeimmillaan.


Kartanon naapuriin on noussut Prisman liikekeskus sekä aivan hiljattain valmistuneita asuintaloja.


Lisää kierrätysmateriaalista tehtyä taidetta, tällä kertaa Miina Äkkijyrkän, vai Loivako hän nyt oli, peltinen vasikka. Sopii hyvin alueen historiaan ja henkeen.


Viikintien varressa on HOAS:n uusia opiskelijataloja, jotka on varovaisesti sävytetty pastellivärein. Näiden talojen takana on Helsingin Ympäristökeskuksen uusi toimistotalo. Oikealla näkyy aavistus Gardeniasta.


Gardeniassa on trooppinen puutarha ja pieni ulkopuutarha, jossa on vaatimaton japanilainen puutarha sekä ruusu- ja pioni- istutuksia. Tuonne Gardeniaan olisi hyvä mennä talvella ottamaan valohoitoa.


Helsingin Yliopistollinen eläinsairaala on  myös Viikintien varressa. Reittiopas väittää, että meiltä on sairaalalle matkaa noin 900 m. Apu on siis lähellä, jos tulee päivystysaikana tarve saada lääkärin palveluita.2 kommenttia:

  1. Enpä ole Viikissä pitkiin aikoihin käynyt, joskus nuorena pyöräilin sen poikki Itä-Helsingistä Oulunkylään, mutta silloin se oli ennemminkin maaseutua :-D En tiennyt, että kartanolla on noin laaja puutarha-alue, täytyypä käydä tutustumassa. Venäjänaikainen kolikko on kyllä löytynyt ihan omaltakin pihalta ;-)

    VastaaPoista
  2. Tänne on rakennettu paljon Viikintien pohjoispuolelle viimeisen kymmenen vuoden aikana, joten et ehkä tunnistaisi samaksi paikaksi. Onneksi koetilan aluelle ei ole rakennettu eikä toivon mukaan tulla rakentamaankaan. Tuo kartanon puutarha on tosiaan rakennettu ihan uudelleen. Vanhaa siinä on ainoastaan kuvissakin näkyvä kivimuuri.

    VastaaPoista