keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Raakaa hommaa

Olin tänään Heidi Rubinin raakaruokaluennolla. Heidistä voi lukea lisää hänen www sivuiltaan.

Olen ruokkinut koirani jo pitkään, 9 -kuisesta asti, raa'alla. Pentukin syö raakaruokaa, vaikka se saakin nappulaa vielä ohessa. Koska olen mennyt tähän asti aika pitkälti mutu-tuntumalla ja kokeile ja erehdy -menetelmällä, ajattelin nyt hakea ensin varmuutta pennun raakaruokinnan täysimittaiseen aloitukseen tältä luennolta. Mitään estettähän ei ole, koska pennun raakaruokinta ei nimittäin ole sen kummempaa kuin aikuisen koiran ruokinta.

Luentomuistiinpanoni ovat alla ja niissä voi olla asiavirheitä, jotka ovat sitten tyystin ja ainoastaan minun.


Ranskalainen koirankeksimainos


Kuivaruoka kehitettiin 1800 lopulla. http://www.pet-food-choice.co.uk/pet_food_history.htm
Panimoteollisuuden jätteistä puristettiin keksejä koirille.

Koiralla on edelleen, kaikesta jalostamisesta huolimatta, petoeläimen fysiologia. Hampaisto on soveltunut lihan ja luiden syömiseen. Koiran hampaat eivät ole tehty hienontamiseen. Koira repii lihasta paloja, puree pari kertaa, nielee ja tehokas ruoansulatuselimistö hoitaa loput. Ruoalla kestää n. 23 tuntia kulkea ruoansulatusjärjestelmän läpi.
Vatsan ph on hapan (ph2) ja suolisto on lyhyt. Ruoansulatusjärjestelmällä ei ole entsymaattista kapasiteettiä hajottaa kasvisten soluseiniä, joten kasvikset imeytyvät todella huonosti. Koirat eivät tarvitse hiilihydraattia ruokavaliossaan.
Raakaruokavalio jäljittelee saaliseläimen koostumusta (liha, rasva, sisäelimet, luut), jossa ainesosat ovat aina oikeassa suhteessa. Tätä ei ole tieteellisesti tutkittu, koska teollisilla koiranruokavalmistajilla ei ole mahdollisuuksia hyötyä siitä taloudellisesti. Raakaruokinnasta ei voi tehdä patentteja tms.
Kuivaruoissa on paljon siemenviljoja: riisi, vehnä, maissi, soija, juurikasmassat. Melkein kaikki ruokintaperäiset ongelmat saadaan korjattua poistamalla viljatuotteiden hiilihydraatit, jotka häiritsevät koiran ruoansulatusta (vrt. keliakia ihmisillä). Suoli läpäisee verenkiertoon vääränkokoisia molekyylejä, jotka aiheuttavat elimistössä tulehdustiloja (allergiat).
·         usko mitä näet:  jos koira on elinvoimainen, uloste on hyvää, turkki on hyvä, lisääntyy hyvin, niin silloin koira voi myös hyvin

·         Yhdellä aterialla ei tarvitse antaa ”kaikkea mitä koira tarvitsee”, vaan monipuolinen ruokinta pitkällä aikavälillä antaa koiralle kaikki ravintoaineet

Nyrkkisääntöjä:

·         lihaisia luita yli puolet, 60-80% (sis. mineraalit, rasvaa, rasvaliukoisia vitamiineja, rustoissa paljon hyvää, rasvahappoja)

·         sisäelimiä, lihaa, kalaa 10-20 %

·         kasvikset vain pieni osuus, voi jopa jättää antamatta kokonaan

Yleisin virhe on kikkailla kasvismössöllä. Koira ei tarvitse sen seitsemäätoista eri yrttiä ja vihannesta. Voi ruokkia myös ilman vihanneksia.
Luista:
Luu pitää syöttää raakana, kypsennetty luu on menettänyt rasvan ja nesteet ja sitä myötä ravintoaineet. Kypsä luu myös sälöytyy.
On omistajan vastuulla arvioida millaisia lihaisia luita antaa millekin koiralle. Hammaskaluston puruvoima sekä koiran käyttäytyminen vaikuttavat valintaan. Jos koira on liian ahne ja yrittää niellä luut kokonaisena, voi luun antaa jauhettuna tai antaa koiralle riittävän isoja luita (selkäranka, kalkkunan siipi) tai syöttää kädestä.
Luut voivat olla myös vaarallisia:

·         kypsä luu

·         liian suuret ja hampaistoon sopimaton luu (hampaat voivat mennä rikki)

·         annetaan liian paljon kerralla, pitää aloittaa maltillisesti

Rusto sulaa huonommin kuin luu.

Liha:                             
Lihasta saa aminohappoja (20 erilaista). Proteiinien saantia ei tarvitse rajoittaa, niillä ei ole yhteyttä kasvuhäiriöihin. Hyvälaatuinen proteiini on erittäin tärkeä pennuille ja vanhoille koirille, sillä koirat saavat niistä rasvahappoja. Laihdutusruoka ei hyvä, viljat ja niiden sisältämä insuliini on varastohormoni, joka sitoo kaiken energian lihaksiin. Aineenvaihdunta on tällöin säästöliekillä.

Sisäelimet:
KAIKKI sisäelimet ovat hyviä. Sisäelimissä on rasvaliukoisia vitamiineja, vesiliukoisia vitamiineja, aminohappoja.

Eläinrasva:
Maksa tekee rasvoista sokeria, josta saa energiaa. Tärkeä luuston kehityksessä, immuunijärjestelmän rakennusosa (estää tulehduksia). Jos esimerkiksi ihosolut eivät toimi kunnolla, ihon oma fauna villiintyy -> tulehduksia. Kala on hyvin rasvaista (rasvaripuli voi tulla, jos antaa alkuun kerralla liikaa), järvikala kannattaa pakastaa tai kypsentää (lapamato).

Kavikset:
Koiran voi ruokkia myös täysin ilman kasviksia.

Rasvahapot:
Eläinperäisessä rasvassa on riittävästi omega-6 rasvahappoja, jota ei siis tarvitse erikseen lisätä ruokavalioon. Sen sijaan omega-3 rasvahapon saanti on hyvä varmistaa, sillä liian vähäinen omega- 3 rasvahappojen saanti voi aiheuttaa tulehduksia. Sitä saa kalaöljystä ja kalanmaksaöljystä, jota voi molempia syöttää rinnakkain. Lohiöljy on uutettu lohen lihasta, joten tuotteen laatu voi vaihdella (härskiintyy). Hyviä tuotteita ovat Salmopet, Bioakt. Öljyjä voi antaa reilusti, enemmän kuin mitä tuoteselosteessa sanotaan.

Vitamiinit:
Tärkeimmät ovat D- ja C-vitamiinit.

D-vitamiini säätelee kalsiumin imeytymistä ja säätelee veren kalsiumpitoisuutta. Koira voi syödä moninkertaisen määrän D-vitamiinia ilman yliannostuksen vaaraa. Viralliset saantisuositukset ovat hyvin alhaisia. Kannattaa antaa lisäravinteena. Ravinnosta D-vitamiinia saa maksa, kalanmaksaöljy, kananmunan keltuainen, juustot. Jos koira ei saa ravinnosta riittävästi D-vitamiinia, koiran elimistö alkaa tuottamaan sitä itse kehon kalsiumista ja puutos voi johtaa luuston haurastumiseen, koska kalsium otetaan luustosta.
Vaikka koira pystyy syntetisoimaan C-vitamiinia maksassaan, niin sitä kannatta lisätä ruokavalioon lisäravinteena. C-vitamiini vaikuttaa sidekudoksen muodostumiseen (jänteet, lihakset, iho, verisuonen pinnat).

Muut ruoka-aineet:
Kananmuna, turkkilainen jugurtti, luomukookosrasva, aloe vera.

Ruoka-aineet, jotka ovat haitallisia:
Avokado, sipuli suurina määrinä, suklaa, kahvi, rusina, prosessoidut ruoka-aineet, lisäaineet, säilöntäaineet, ksylitoli.

AINA KANNATTAA LUKEA TUOTESELOSTEET.  
Ravinnon merkitys alkaa näkyä vanhoissa koirissa. Lääkekulut voivat olla todella huomattavia isoilla koirilla.

Koiralle sopimaton ruokavalio voi aiheuttaa pieniä epämääräisiä tulehduksia, kutinaa, hilseilyä, furunkuloosia, turkki voi olla huonossa kunnossa (myös kilppari), hammaskivi, ientulehdukset (menee verenkiertoon bakteereja, voi tulla verenmyrkytys, sydänlihastulehdus), anaalirauhaset tukkeutuvat, nivelongelmat, diabetes (!), allergiat (vuotava suoli), käytösongelmat (ylivilkkaus, verensokerin heilahtelu).
Raakaruoka nostaa koiran omaa vastustuskykyä, solut saavat tarvitsemiaan ravintoaineita. Jokaisen solun dna toimii koko ajan ja jos se ei saa oikeanlaisia ravintoaineita solu kuolee. Ravinto vaikuttaa koiran sisäeritykseen (hormonit).


Rastan iltapala nautitaan pedissä. Pedistä löytyy myös useampi illallisseuralainen :)
 


2 kommenttia:

  1. Hei, ai teille on tullut perheenlisäystä! Onnea!

    VastaaPoista
  2. Kyllä vain, se on tuon meidän Rypyn poika Rasta. Rastaa ei olekaan vielä esitelty, täytyy kirjoitella juttu jossain vaiheessa:)

    VastaaPoista