sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Onko se lintu vai kala vai whippet? Eli Ryppy luonnetestissä

Whippet-Harrastajat ry järjesti luonnetestipäivän 19.5.

Kymmenen whippetiä kävi tuomareiden Lea Haanpää ja Riitta Lehmuspelto arvioitavina ja kaikki saivat hyväksytyn tuloksen. 

Vaikka jokaisella on joku valistunut käsitys omasta koirastaan ja sen käyttäytymisestä, niin en alkanut etukäteen arvailemaan miten Ryppy tulisi toimimaan niissä tilanteissa, joihin se luonnetestissä saatetaan. Koiraa nimittäin kuormitetaan läpi koko testin ja hyvähermoisenakin pidetty koira voi osoittaa selkeitä stressin merkkejä ja toimia odottamattomalla tavalla testin edetessä. Luvassa on pelottavia tilanteita, jotka koira joutuu selvittämään ensi kädessä yksin ilman ohjaajan tukea. Testissä voi myös omistaja joutua koville, koska jotkut tilanteet viedään silminnähden koiran sietokyvyn äärirajoille. Ei parane siis itse hätääntyä, vaikka koira jossain vaiheessa testiä reagoisi pelokkaasti tai aggressiivisesti. Itsekin hätkähdin tynnyrin rämähdystä ja laukauksia, vaikka tiesin odottaa niitä, joten koira, jolle tilanteet tulevat täysin yllätyksenä voi ymmärrettävästi reagoida voimakkaasti niihin. Testi keskeytetään, jos koira kuormittuu liikkaa eikä palaudu jostain testiosuudesta. Luonnetestiin menijöiden olisi hyvä muistaa, että arvioitavana on kokonaisuus, ei vain yksittäinen testin osa.  Tilanteet luodaan sellaisiksi, että koirasta saadaan esiin joku reaktio ja itse se reaktio ei sellaisenaan ole arvioinnin kohde vaan se miten koira palautuu ja käyttäytyy sen jälkeen ja onko sillä kykyä selvittää, mikä se ehkä pelottavankin ja yllättävän tilanteen aiheuttaja oli.  

Itse testissä Rypylle ei tuomarien palautteen mukaan tullut edes hiki, eikä se tainnut suuremmin edes järkyttyä. Ryppyä ei vaan kerta kaikkiaan huijattu. Elottomat esineet se katsoi vaarattomiksi eikä sitä tarvinnut testiosuuden päätteeksi houkutella tutkimaan, että mikä se outo juttu nyt oikein oli. Kelkkaa se meni hieman kaartaen vastaan katsomaan, haalaria se ehti näykkäistä ennen kuin käännyttiin takaisin ja sen ohi käveltiin ilman säpsyilyä, tynnyrin rämistessä alas se toki väisti ja kävi sitten nuolaisemassa tynnyriä kun se oli pysähtynyt. Pimeässä huoneessa se eteni ilman apua ja kävi tutkimassa tilan ja moikkasi minutkin ohimennen. Hyökkäyksessä se puolusti ja jättäytyi sitten uhkaajan tullessa ihan liki hieman minun taakse, mutta seinään kiinnitettynä se ei katsonut tarpeelliseksi edes puolustautua. Tästä onkin VIDEO tilanteesta, mikä onkin ainoa pätkä Rypyn testistä, joka saatiin nauhalle.


Yhteispisteet 193

Toimintakyky +2 Hyvä
Terävyys +1 Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +3 Kohtuullinen, hillitty
Taisteluhalu -1 Pieni
Hermorakenne +2 Tasapainoinen
Temperamentti +2 Kohtuullisen vilkas
Kovuus +3 Kohtuullisen kova
Luoksepäästävyys +3 Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukasuvarma +++

Luonnetestin arvosteluohjeet, mistä selviää millä perusteella osa-alueista annetut pisteet on annettu.

Olen käyttänyt Rypystä liikanimeä Jäyhä Jököttäjä ja se todellakin osoittautui liikanimensä mukaiseksi. Se on tyyppi, jota ei tunnu maailma kauheasti hetkauttavan. Se pistää merkille ympäristön tapahtumat, mutta ei hötkyile eikä hösellä turhaan ja toimii tarpeen mukaan. Se tekee verkkaiseen tyyliinsä mieluiten vain sitä, mikä sitä sattuu huvittamaan ja sen motivoiminen ei aina tapahdu kuin napista painamalla eikä siltä voi varsinkaan lähteä vaatimaan mitään. Se ei pinnistele eikä ponnistele, jos joku asia on saavutettavassa vain vaikeimman kautta. Se ei tieten tahtoen hakeudu tilanteisiin, joissa se tietää tai huomaa joutuvansa alakynteen. Toisaalta se ei kaihda konfliktia, jos joutuu puolustautumaan, vaan on kovin varmoin ottein näyttämässä, että hän ei ole mikään lapanen. Testissä ehkä yllättävin tulos oli toimintakyky, sillä sen omintakeinen jäyhyys ja harkitsevuus olisi voinut merkitä myös sitä, että siltä loppuu toimintakyky riittävän kovan paineen alla. Näinpä ei kuitenkaan käynyt, kun kovuutta löytyy sen verran, että jauhot eivät mene suuhun. Hienoista ylpeyttä koen tuosta hermorakenteen arvioimisesta +2 Tasapainoinen. Hermorakenne on kuitenkin se jalusta, minkä varaan kaikki muu rakennetaan.

No sitten se oleellisin kysymys: Onko tämä pisteytys nyt sitten sellainen, että sen voisi sanoa olevan tyypillinen whippetille? Eiköhän. Vaikka whippetistä saa helposti hajuttoman ja mauttoman vaikutelman, niin niitä ei voi kuitenkaan laittaa yhteen muottiin. Whippetistä löytyy erilaisia persoonia ja ne persoonat voivat olla kovinkin erilaisia. Jotkut ovat kovinkin kontaktihaluisia siinä missä toiset ovat kovin itsenäisiä. On täpäkkää ja vässykkää. On kovan työskentelymoraalin omaavia koria ja mukavuudenhaluisia flegmaattisia koiria. Toiset ovat laumassa kuin kala vedessä ja toiset tykkäävät olla enemmän omissa oloissaan. On dominoivia ja alistuvia yksilöitä. Eroja siis löytyy, mutta jos jonkun ominaisuuden nostaisin esille, niin whippetille ominaista on hyväntahtoisuus, luottamus ja ihmisrakkaus. Whippetin tulisi olla myös kohtuullisen toimintakykyinen, sillä sen pitää työskennellä itsenäisesti ilman ohjaajaa siinä, mihin se on tarkoitettu eli jäniksenmetsästys (ratajuoksijaksihan whippet rotumääritelmässä nimitetään, mutta ei se ole whippetin esi-isien alkuperäinen käyttötarkoitus). Whippet on upea koira, siinä on enemmän, kuin mitä siitä päällepäin uskoisi. Rakastakaa niitä sellaisina, kuin ne ovat.

Sohvatyynykö? Ei vaan whippet. Tai ehkei sekään, vaan persoona nimeltään Ryppy.
1 kommentti:

  1. Tuntuu siltä että puikkokuonosi ovat päässeet mahdollisimman hyvään kotiin <3

    VastaaPoista