sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Greyhoundin hoito- ja coursing- ohjeita Rooman ajalta


Arrian, kreikkalainen filosofi ja historioitsija (n. 86- n. 160), antaa kirjoituksessaan Arrian On Coursing, greyhoundin hoito- ja coursing -ohjeita. Aikansa koirat ovat selvästi olleet erittäin arvostettuja ja pidettyjä ja niiden huolenpito on kirjoituksen perusteella ollut omistajalleen tärkeä asia. Moni hänen antamansa neuvo on hyvinkin pätevä vielä tänä päivänä.

Arrian mm. kuvailee koiraansa Mergillusta, joka on mitä lempein ja kiintynein, ystävänään ja kumppaninaan. Ja kuinka ruokaillessa tämä koira, ensin yhdellä tassulla ja sitten toisella, vaatii, että hän saa oman osansa ateriasta. Kirjoituksesta välittyy kiintymys ja rakkaus koiraan. Hän myös suosittelee, että koiran tulisi nukkua samassa sängyssä ihmisen kanssa, jotta sen kiintymys tulisi vahvistetuksi ja että sen päivittäisistä tarpeista huolehtiva ihminen tietäisi onko koira levännyt riittävästi, jotta koiran voi turvallisesti viedä coursing -ajoon seuraavana päivänä. Tämä myös estää ulkoloisten leviämisen koirasta toiseen.

Hän myös neuvoo, että jaloitellessa koiria, niitä ei saisi päästää irti useampaa kuin kaksi kerrallaan, eikä myöskään pentukoiraa aikuisen koiran kanssa, jottei sen itsetunto kärsisi, eikä myöskään sellaisia koiria yhdessä, jotka eivät tule toimeen toinen toisensa kanssa.

"The best dogs, however, are those of most attachement to man and to whom no human countenance is strange. Such, on the other hand, as are afraid of people, and astounded at noise, obstreperous and often excited without a cause, are sensless brutes of no pluck. Like men that are timid and frightened out of their wits, such dogs can never be deemed of generous blood."

Myös jänistä on kunnioitettu ja sille on haluttu antaa mahdollisuus paeta, eikä koiria ole päästetty irti liian liki jänistä. "For coursers, such at least are true sportsmen, do not take their dogs out for the sake of catching a hare, but for the contest and sport of coursing." Hyvän vastuksen antaneen jäniksen menetystä on myös syytä surra: "...I have struck my head with sorrow, that the dogs have killed so good an antagonist."

"Whenever the greyhound has caught the hare or been otherwise victorious in the course, you should dismount from your horse, pat him with your hand and praise him, kissing his head, and stroking his ears and speaking to him by name - calling each hound by his name; for, like men of generous spirit they love to be praised."

Nuorten koirien harjoittamisessa täytyy pitää huoli siitä, että pentua ei pilata harjoituttamalla sitä liian varhain ja altistamalla sitä liian voimille käyvään juoksuun: nuori koira pitää päästää riittävän läheltä ja vasta väsyneen  jäniksen perään. Arrian neuvoo myös, että urokset ovat jalostusikäisiä vasta kolmivuotiaina ja että narttujen sopiva ikä pentujeen saamiselle on 2-7 vuotta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti