maanantai 1. kesäkuuta 2015

Mahdollisuus, jota ei voinut ohittaa

Kuten aiemmassa blogitekstissä totesin, vierailuni 2012 Englannissa Gay Robertsonin luona (Moonlake) on ollut tähän eniten silmiäavaavin ja ajatuksiaherättävin kokemus. Kiitos tästä kaikesta kuuluu Mari Kääriäiselle, joka sai minut tälle matkalle yllytettyä.
Jos olet lukenut esimerkiksi kirjat The Whippet (B. Bengtson) tai The English Whippet (M. Lowe & E.G. Walsh) kannesta kanteen, olet lukenut myös Gayn kirjoittamat coursingia käsittelevät osiot.
Moonlake liittyy nimenä myös coursingin lähihistoriaan: ennen kuin se kiellettiin 2005, urokset kilpailivat vuosittain Moonlake Cup:sta, nimetty Gayn ensimmäisen whippetin Madishan Moonlake:n mukaan, joka voitti kyseisen kilpailun, nimetty tuolloin Nicholl's Cup:ksi, kolme kertaa peräkkäin 70-luvulla, ja jonka jälkeen kiertopalkinto nimettiin uudelleen.

Tästä vierailusta jäi takaraivoon kehkeytymään ajatus tuoda joskus koira, jonka sukujuuret ovat coursingissa: koira, jolla on vahvat käyttöominaisuudet ja joka on sananmukaisesti liioittelematon ja noh, varsin perinteinen whippet. Silloin kun koiralla on käyttötarkoitus, ulkomuoto on luonnollisesti osa käyttötarkoitusta ja siihen vaikutetaan ylläpitämällä tarkkaan funktioon vaikuttavia tekijöitä, kuten oikeanlainen lapakulma ja riittävän pitkä olkavarsi, mitkä mahdollistaa askelulottuvuuden ravissa ja tehokkaan vipumaisen eteen ja ylös- kuljettamisen laukassa, alas asti ulottuva vahva raajaluusto, taipuisat välikämmenet ja vahva alaleuka. Näillä yksityiskohdilla on merkitystä rotutyypille ja niitä pitäisi vaalia tavoitteena käyttöominaisuuksien lisäksi rakenteeltaan tasapainoinen koira, joka käy sekä käyttöön että näyttöön vaikkakin tietäen, että moderniin näyttelypopulaatioon nähden tyyppi voi olla "vaatimaton ja vanhanaikainen".

Jouduttuani luopumaan Topista, otin Gay:hin yhteyttä ja tiedustelin oliko hänellä tiedossa mitään mielenkiintoista pentuetta. Kuin sattuman oikusta, Gay oli juuri astuttanut nuorimman koiransa Flutterin Moonlake Make A Wish. Uroksena oli kuusivuotias, ensimmäistä kertaa jalostukseen käytetty Simba, Pelyma Seriously Suave, joka linjautuu isänsä, Susan Bairdin Ch Shoe Buckle:n emälinjan kautta kahdesti Gayn kasvattiin Moonlake Mint Sauce (s. 1980). Pentueen sukusiitos kymmenessä sukupolvessa 2,9% (Gay:n laskemana, TWA:ssa sukutaulu on täydellinen vain 9 sukupolven osalta). Tässä oli mahdollisuus, jota en voinut ohittaa: yhdistelmässä toteutui kaikki edellä mainittu ja sen lisäksi sukutaulussa viehättää se, että tyyppijalostus on mahdollista ilman tiukkaa linjasiitosta, vaikka se ei olekaan helppoa, varsinkin jos yrittää välttää etenkin (Englannissa) vallalla olevia sukuja. Tämän yhdistelmän sukutaulussa ei ole esimerkiksi Hillsdown Fergalia ollenkaan, mikä on, minulle on kerrottu, melkoisen vaikeaa tehtävä löytää linjoja missä sitä ei olisi, niitä kun ei montaa ole.  Tällaisia selvästi erisukuisia linjoja olisi tärkeää ylläpitää geneettisen monimuotoisuuden vuoksi. Miellyttävää on myös se, että sukutaulusta löytyy useamman kerran verrattain iäkkäänä käytettyjä uroksia. Terveystutkimukset ovat vasta tätä päivää ja koska niissä todetaan koiran terveys vain tutkimuksen kohteena olevien asioiden osalta tutkimushetkellä (kuten silmät ja sydän), joten ne eivät välttämättä kerro tai ennusta mikä on koiran kokonaisterveydentila, elämänlaatu tai elinvoimaisuus sen koko elämänkaarelta, joten siksi minusta on varsin helppo nostaa hattua sille, ja mikä kertoo jotain elinvoimaisuudesta ja terveydestä ainakin siltä osin, että uros on hedelmällinen ja pystynyt astumaan vielä vanhoilla päivillään. Terveystutkimuksia on alettu tekemään vähitellen myös Englannissa ja tämän pentueen vanhemmat, sekä emänemä Medium Dry on tutkittu silmien ja sydämen osalta.

Pentue syntyi 21.3. ja siinä oli neljä urosta ja yksi narttu. Kaikilla uroksilla on kaksi normaalia kivestä. Yksi uroksista jäi Gaylle ja narttu meni pentueen isän omistajalle. Pentueesta Gay valitsi minulle koiran, jonka nimeksi tuli Moonlake Migrant, kutsumanimi nyt vielä toistaiseksi Chance, katsotaan mitä siitä suomalaisen suussa sitten loppujen lopuksi vääntyy.

Alle 12 viikkoisen pennun tuonti Englannista ei vaadi muuta, kuin että pentu on tunnistusmerkitty, sillä on passi ja kasvattajan kirjallinen vakuutus siitä, että koira ei ole ollut kontaktissa luonnonvaraisten eläinten kanssa. Finnair on ainoa lentoyhtiö, jolla koiran voi kuljettaa Englannista matkustamossa käsimatkatavarana, kun pennun ja kassin yhteispaino jää alle 8 kg. Kuljetuskassin sain lainaksi, kiitos Sindylle. Lemmikkejä lennätetään vain Heathrown lentokentän kautta, joten matkustin mennen tullen junalla määränpäähäni Moreton-in-Marsh:iin. Menomatkalla tuli tosin junaliikenteessä hikka, kun edellä ajanut juna oli mennyt rikki yksiraiteiselle osuudelle. Matka katkesi siis Oxfordiin, josta meidät kuljetettiin taksilla määränpäähän. En ollut kovin pahoillani tästä, koska reitti kulki mitä kauneimpien keväisen kukkaisan ja vehreän Cotswoldsin maisemien lävitse. Jos yhtään on heikkona Englantilaiseen maaseutuun, niin tämä alue on ehdottomasti vierailun arvoinen.

Perillä sain ilokseni tavata Gayn ja koirien lisäksi Cathy Brownin (Bluestreak), joka on luonut ja joka ylläpitää whippetien terveysaiheista -sivustoa. Gay toimii myös aktiivisesti terveysasioiden puolestapuhujana ja elvyttää tällä hetkellä aiemmin lakkautettua Kennel Gazette lehteä. Enemmän ja enemmän alkaa olla ilmeistä, että koiraharrastuksessa isossa roolissa on sattuma, etenkin ihmisten tapaamisten osalta. Oleellista olisi tietysti kohdata sellaisia ihmisiä, jotka ovat avoimia ja kiinnostuneita rodusta laajemmin populaatiotasolla, ja jotka omaavat tietoa useista eri sukulinjoista ja koirista. Matkustaminen on välttämätöntä, jotta voi kohdata ihmisiä kasvokkain, sillä mikään ei korvaa sitä, että tapaa ihmisiä henkilökohtaisesti. Englannissa on isoja näyttelyitä Cruftsin lisäksi Championship - näyttelyt ja samoin Keski-Euroopassa on lukuisia isoja näytelyitä, joihin matkustaminen on kohtuullisen vaivatonta. Se on toki jonkinlainen rahallinen panostus, mutta se kannattaa ihan varmasti.

Katukuva, Moreton-in-Marsh
Siinä itse päähenkilö, Chance, näyttää heti parhaimmat puolensa
Borrego Stud. Täällä on koirien pitoon sellaiset edellytykset, mistä voi vain haaveilla
Koirien "tarha". Tarha on vaatimaton sana kuvailemaan aluetta, joka on koirien käytössä.
Kuvassa näkyy vain pieni osa siitä. Alue on vanha laidun ja se on aidattu kokonaan. Nurmi pidetään lyhyenä.
Lisää kuvateksti
Mama Flutter
Aamulla kello kuusi
Chance
Pikku puutarhurit. Gaylla oli hoidettavana myös toinen viikon vanhempi pentue, mistä jäljellä oli vielä kaksi urosta
Amber, Fickle, Morgan, Favour, Flutter

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti